Aloitimme talvilomamme lauantaina Mäntän talvinomella. Alunperin oli tarkoitus osallistua samalla joukkueella (Kiira, Nuppu ja Vilma) kuin viime vuonna, mutta Kirsin Nupulla alkoi juoksu ja Melina tuli tilalle. Avoin luokka suoritettiin parityönä ja joidenkin kilpailijoiden myöhästymisien takia Melinan pariksi sattui Kiira ja näin olimmekin aamun ensimmäinen pari klo 8.00. Tehtävien max. pistemäärä 10, alla ensin kuvaus tehtävästä ja sitten arvosteluteksti paperista. Toisen koiran ohjauksen ja markkeerauksen ajan toinen pari oli näkösuojassa pressun takana, koirat tietenkin koko ajan kytkemättä. Tuomarina Tuula Halonen.

Melina:
Ensimmäisenä tehtävänä oli ohjaus, n.35-40 metriä melko avointa metsämaastoa. Melina eteni suoraan noin 2/3 matkasta, mutta kääntyi sitten vasemmalle, josta kaartoi kuitenkin oikeaan suuntaan ja "siinä" -pillityksellä dami löytyi ja palautui suoraan käteen.  Arvostelu: ohjaustehtävä alkaa mukavasti, mutta selvittää tehtävän lopulta haulla. 3 pistettä.

Markkeeraus: Kaksoismarkkeeraus linjaan, lähemmän damin Melina nouti ja palautti helposti, kauemmalle meni oikeaan suuntaan, kävi metrin päässä, mutta ei löytänyt damia, koska se oli kumpareen alapuolella. Sitten tuuli toi hajun jo seuraavaa varten takaisin paikalleen viedystä ohjausdamista, jonka Melina sitten kävi hakemassa. Arvostelu: lähemmän hakee ok, mutta toisesta ei selvää mielikuvaa ja tuo ohjausdamin. 3 pistettä.

Haku: vuorohakuna piti kummankin hakea kolme damia, Melina aloitti. Ensimmäisellä lähti liikaa oikealle, josta kaartoi hakuruudun takakautta oikealle alueelle, dami löytyi ja palautui nätisti käteen. Seuraavat kerrat lähetinkin Melinan vasemmalle, ja viimeiset damit tulivat nätisti käteen, ei pudottelua matkalla eikä edes kakkahätäkään yllättänyt tällä kertaa (sisäpiirivitsi). Vauhtia hidasti yön jälkeinen kova hangen pinta, joka aika-ajoin petti koiran jalan alla. Olin todella tyytyväinen, kun haku ja varsinkin palautukset sujuivat näin hyvin, tuomarikin sanoi lopuksi, että ihan kivastihan se meni, vauhtia hän kuitenkin toivoisi lisää ja tarkemmat löpinät sitten paperissa. Arvostelu: haku alusta asti tehotonta. 4 pistettä.

Työskentelyhalu ja tehokkuus: Arvostelu: voisi olla tehokkaampaa. 4 pistettä.

Yhteistyö: Arvostelu: rauhallisesti työskentelevä pari, mutta epäonnistumiset tehtävissä vaikuttavat kokonaisuuteen. Passissa rauhallinen (olihan se rauhallinen, sitä ei vain kukaan käynyt pressun takana tarkistamassa). 4 pistettä.

Lähdin suorituksemme jälkeen tyytyväisenä pois ja vielä parille vastaan tulleelle tutullekin sanoin, että ihan kohtalaisestihan se meni, ei nyt täydellisesti, mutta haku paremmin kuin odotin. Kun myöhemmin päivällä sain arvostelupaperin, piti ihan kaksi kertaa katsoa, ennenkuin uskoin yhteispistemäärän 18. Varmaan nämä tutut ovat ihmetelleet pistemäärän nähtyään, että kuinkahan huono se meidän huono sitten onkaan, jos tämä oli ihan ok. Koskaan en ole koirieni tekemisiä ja toimintaa kokeissa kaunistellut tai selitellyt, epäonnistumiset on kerrottu niinkuin onnistumisetkin, ja "tuomiot" ovat aina olleet oikein ja oikeudenmukaiset. Tällä kerralla Melina toimi paljon paremmin, mitä pisteet näyttävät.

Kiira:
Ohjaus: eteni epäröimättä suoraan damille ja palautti sen käteen. Arvostelu: suorittaa tehtävän hyvin. 8 pistettä.

Markkeeraus: muistaa hyvin molemmat, noutaa ja palauttaa suoraviivaisesti. Arvostelu: selvittää tehtävän. 8 pistettä.

Kiiran tähänastisen "uran" parhaimmat suoritukset ohjauksessa ja markkeerauksessa, jotka eivät ole olleet Kiiran vahvinta alaa. Mitähän 10 pisteen suorituksiin vaadittiin?

Haku: on aina ollut Kiiran ominta työtä, mutta tänään se ei oikein onnistunut. Kiira käytti melko paljon aikaa hakuruudussa ja palautti kaksi damia, kolmas jäi tuomatta. Kovapintaisessa lumihangessa kahlaaminen hidasti vauhtia ja verotti voimia, onhan ikääkin jo yli 9 vuotta. Arvostelu: voisi olla tehokkaampaa. 4 pistettä.

Työskentelyhalu ja tehokkuus: tekee työtä, mutta voisi olla tehokkaampi. 4 pistettä.

Yhteistyö: Ohjaaja itse oli erittäin tyytväinen Kiiran toimintaan. Kiira istui rauhallisesti odottamassa vuoroaan, seurasi sivulla kiirehtimättä ja suoritti tehtävät ilman ylimääräisiä käskyja tai vääntämistä. Arvostelu: markkeeraus ja ohjaus ok, haku tehoton. Passissa rauhallinen (tarkistettiin). 5 pistettä. Yhteispisteet 29 pistettä.

Roza:
Alokasluokan tuomareina hakualueella Kirsi Mantilo, ohjaus ja markkeeraus Riitta Koivisto.

Haku: hakualueella oli 5 damia, aikaa käytettävissä 3min. Roza haki innokkaasti 3 damia, mutta aikaa kului hukkaan, kun Roza "unohtui" pari kertaa tutkimaan tarkemmin hakualueen etualalla olevaa "kanin"koloa. Arvostelu: nuori pentu tekee töitä hakualueella sen minkä ymmärtää Silmänisku, hyvä, lupaava aihio, 7,5 pistettä.

Markkeeraus: Kaksi ykkösmarkkeerausta parinkymmenen metrin päähän, molemmille tuli laukaus. Roza odotti noutolupaa rauhallisena ja tarkkaavaisena ja luvan saatuaan nouti innokkaana ja erehtymättä. Arvostelu: suorittaa hyvin kummatkin. 8 pistettä.

Ohjaus: ohjausdami oli jätetty ensimmäiseen markkeerauspaikkaan. Roza lähti hyvin linjalle, mutta puolessa välissä joku liian mielenkiintoinen haju vei voiton, toinen lähetys ja sama juttu. Arvostelu: ei ymmärrä tehtävää. 0 pistettä.

Työskentelyhalu ja tehokkuus: erittäin työskentely- ja miellyttämishaluinen iloinen kaveri, keskittyy hyvin, kahden tuomarin keskiarvo 8,75.

Yhteistyö: rauhallisesti ohjattu, erittäin lupaava pari, lupaava tulevaisuus edessä. Keskiarvo 9 pistettä. Yhteispisteet 33,25.

Joukkuemenestys ei häikäissyt, mutta aurinko!

Ja talviloma jatkuu aurinkoisessa talvisäässä!